Suomalainen musiikki maailmalla

Suomalaisia ulkomailla menestyneitä yhtyeitä löytyy useita ja toiset yhtyeet ovat jopa tunnetumpia ulkomailla kuin kotimaassamme. Suomalaisista yhtyeistä erityisesti rock- ja heavymusiikkia soittavat ovat olleet kovassa nosteessa ulkomailla, mutta onpa Suomesta tullut myös maailmalla menestyneitä kapellimestareita ja klassisen musiikin taitajiakin. Globalisaatio tekee myös musiikin kansainvälistymisestä helpompaa ja teknologian kehitys tuo musiikkia kivijalkalevykaupoista jokaisen kotikoneelle helpottaen uusien yhtyeiden esiinnousua.

Tässä artikkelissa esitellään muutamia ulkomailla uraa tehneitä yhtyeitä tai artisteja, jotka ovat melko tunnettuja myös Suomessa. Erikoisemmasta musiikista puhuttaessa harvinaisempia suomalaisia ulkomailla esiintyjiä on esimerkiksi New Yorkissa sahaa soittava Irina Björklund, joka teki Suomessa näkyvän uran näyttelijänä ennen muuttoaan Yhdysvaltoihin. Suomalaisesta musiikista maailmalla puhuttaessa ei sovi unohtaa esimerkiksi elokuvamusiikkia ja perinteisempiä soittimia kuten harmonikkaa tai kanteletta.

Hanoi Rocks

1980-luvun ehdottomasti kansainvälisesti menestynein rockyhtye Suomesta oli Hanoi Rocks. Hanoi Rocks toimi vuosina 1979-1985 sekä vielä uudelleen 2001 vuoteen 2009 asti. Yhtyeen jäsenistä tunnetuimpia ovat Michael Monroe, ANdy McCoy ja Sami Yaffa sekä edesmennyt rumpali Razzle. Hanoi Rocksin alkutaipale alkoi Ruotsissa. Se oli ensimmäinen länsimainen rockbändi, joka soitti Delhissä ja myös yksi ensimmäisiä Aasian kiertueen tehneitä ryhmiä.

Hanoi Rocksin levymyynnin on arvioitu olevan jopa miljoona kappaletta, koostuen suurimmaksi osaksi myynnistä Pohjoismaissa ja Japanissa. Yhtyeen musiikki on yhä edelleen suosittua Britanniassa, Japanissa, Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Heidän kaupallisesti menestynein kappaleensa on Britannian listan sijalle 61. noussut “Up Around The Bend” vuodelta 1984. Albumeista parhaiten on sijoittunut “Two Steps from the Move” ollen Britannian listan sijalla 28.

Nightwish

Kiteellä vuonna 1996 alkunsa saanut sinfonista metallimusiikkia soittava Nightwish on niittänyt menestystä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Sen voidaan jopa sanoa käynnistäneen koko kyseisen musiikkigenren. Tuomas Holopaisen, myöhemmin erotetun Tarja Turusen, ja Erno Vuorisen perustama Nightwish julkaisi ensimmäisen albuminsa 1997. Yhtye on erityisen menestynyt etenkin Saksassa, jossa sen 1999 ilmestynyttä singleä ”Sleeping Sun” myytiin kuukaudessa yli 15 000 kappaletta.

Pitkäaikaisen solistin Tarja Turusen erottaminen vuonna 2005 herätti otsikointia ulkomaisessa mediassa ja yhtyeen uuden solistin valinta päätyi aprillipilaksi brittiläisen metallimusiikkilehti Terrorizerin numeroon 2007, jossa vitsailtiin yhtyeen nimeksi tulevan Brightwish ja uuden solistin olevan Sarah Brightman. Lähes kahden vuoden etsintöjen jälkeen laulajaksi valittiin ruotsalainen Anette Olson. Seuraava solistivalinta oli hollantilainen Floor Jansen. Nightwish on tehnyt useita maailmankiertueita keikkaillen muun muassa Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

Sunrise Avenue

Samu Haberin ja Janne Kärkkäisen 2002 toimintansa aloittaneen Sunrise Avenuen tie on täynnä toinen toistaan hienompia saavutuksia. Ennen ensimmäisenkään kappaleen julkaisua heillä oli jo taskussaan maailmanlaajuinen levytyssopimus saksalaisen levy-yhtiö EMI:n kanssa. Sunrise Avenuen kappale “Fairytale Gone Bad” valittiin saksalaisen ZDF-televisiokanavan toimesta Ranskan ympäriajon tunnusmusiikiksi vuonna 2006. Seuraavana vuonna kappale ”Choose To Be Me” päätyi Big Brother Saksan viralliseksi tunnuskappaleeksi.

Euroopan Unionin myöntämä EBBA-palkinto annettiin Sunrise Avenuelle vuonna 2008. Heidän ensimmäistä albumiaan on myyty yli 200 000 kappaletta pelkästään Saksassa. Yhtyeen unelmien täyttymys oli päästä lämmittelemään Bon Jovia Wieniin 4.6.2008 Samu Haberin tunnustauduttua suureksi Bon Jovi -faniksi. Vuonna 2009 julkaistu single ”The Whole Story” tuli valituksi Berliinin yleisurheilun MM-kisojen tunnuskappaleeksi. Useampi Sunrise Avenuen levy on myynyt Saksassa kultaa.

Darude

DJ Ville Virtanen eli Darude edustaa Suomea Eurovision laulukilpailussa 2019 Tel Avivissa. Daruden isoin hitti ”Sandstorm” on tunnettu maailmanlaajuisesti ja sitä on myyty yli 2 miljoonaa kappaletta. Erityisesti Iso-Britanniassa se oli suuri menestys. Darude asui ennen Atlantassa ja hän tekee edelleen paljon DJ keikkoja Yhdysvalloissa, vaikka asuukin nykyään perheineen Suomessa. Daruden euroviisukappale on universaali kannanotto maailman tilanteeseen etenkin ympäristön näkökulmasta.

Satellite Stories

Oulusta kotoisin oleva Satellite Stories on 2008 perustettu indie poppia soittava yhtye. Maailmanlaajuisesti lisensioidun ensimmäisen albumin ”Phrases to Break” julkaisi 2012 XYZ Berlin ja jo samana vuonna he tekivät BMG:n kanssa kustannussopimuksen. Seuraavana vuonna Satellite Stories esiintyi muun muassa Eurosonic-festivaaleilla. Bändiä on huomioitu brittiläisissä musiikkilehdissä kuten MTV UK ja Clash. Elokuussa 2012 he olivat The Hype Machine -sivuston toiseksi eniten blogattu artisti.

Esa-Pekka Salonen

Esa-Pekka Salonen on kansainvälisesti menestynyt suomalainen kapellimestari, joka toimii kauden 2020-21 Lontoon Philharmonian ylikapellimestarina ja siirtyy sen jälkeen San Franciscon sinfoniaorkesterin musiikilliseksi johtajaksi. Ennen nykyistä työtään Lontoossa hän toimi ylikapellimestarina ja musiikillisena johtajana Los Angelesin filharmonikoissa. Musical America nimesi Salosen vuoden muusikoksi 2006. Vuonna 2009 hän ja viulisti Hilary Hahn saivat Grammyn kategoriassa Paras taidemusiikin solistin ja orkesterin yhteisesitys.

Suomalaisen musiikin tilanne maailmalla

Voidaan todeta, suomalaisen musiikin tilanne maailmalla on hyvä. Suomalaisia menestystarinoita löytyy lähes joka genrestä, ja toisinaan saattaa olla, että suomalainen yhtye on ulkomailla tunnetumpi kuin kotimaassa, kuten oli esimerkiksi Sunrise Avenuen tilanne yhtyeen alkuvuosina. Tietyille kohderyhmille erityisesti suunnattu musiikki, kuten indiepop, saattaa helposti jäädä kotimaan mediassa vähemmälle huomiolle vaikka nauttisi suurta suosiota ulkomailla. Tämä on asia, johon voitaisiin kiinnittää enemmän huomiota tulevaisuudessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *