Suomalainen taide tulevaisuuden vientituotteena

Okei, otsikko on hieman harhaanjohtava, sillä kyseessä ei ole “taidetta” sen varsinaisessa merkityksessä, vaan keskitymme enemmänkin käymään läpi niitä mahdollisuuksia, joita suomalainen teknologia ja graafinen toteutus tarjoaa meille tulevaisuudessa. On todella villiä ajatella, että Suomi on siellä asuvien “vanhoollisten” ihmisten mielestä ns. “junttimaa” jossa vain örvelletään ja riehutaan. Ulkomaalaisten silmissä me olemme kuitenkin erittäin eksoottinen kansakunta, jonka tietotekninen osaaminen arvostetaan aivan maailman korkeimmalle huipulle saakka. Suomesta lähtee vuosittain esimerkiksi satoja työntekijöitä legendaariseen Piilaaksoon, eli San Franciscossa sijaitsevaa “hubiin”, jossa suuret firmat kuten Google, Facebook jne. pitävät majapaikkaansa. 

Suomen tietotekninen osaaminen ei ole pelkästään koodaamista, vaan yhtenä vahvana osa-alueena pidetään myös digitaalista taidetta sekä sen suunnittelua. Lähdetään katsomaan, että missä yhteyksissä esimerkiksi tällaista osaamista on mahdollista käyttää tulevaisuudessa hyödyksi. 

Digitaalinen taide määrittelee pelien myyntejä

Peliteollisuus on maailmanlaajuisesti miljardien eurojen arvoinen bisnes. Pelien julkaisuissa ja esports -skenessä tapahtuneet muutokset viimeisten vuosien aikana on mahdollistanut sen, että yhä enemmän ihmiset haluavat työllistyä alan parissa. Tämä tarkoittaa tietysti ainoastaan loistavia uutisia graafisille suunnittelijoille ja sellaisille henkilöille, jotka rakastavat digitaalisten taiteen sekä animaatioiden luomista. Pelejä julkaisevat tuotantoyhtiöt, kuten EA, Blizzard, Epic Games jne. maksavat tällaisista osaajista niin käsittämättömiä summia, että niitä on vaikea joskus jopa tavallisen tallaajan ymmärtää. Osaajista on nimittäin pulaa kansainvälisellä tasolla, joten meitä suomalaisia suorastaan revitään maailmalle töihin. Ei tarvitse kyllä hetkeäkään ihmetellä, miksi nämä digitaalisen taiteen ammattilaiset ulkomaille lähtevät, sillä kotimaastamme ei valitettavasti löydy vastaavanlaisia houkuttimia (palkka) samoista työpaikoista. 

Digitaalista taidetta on myös viime aikoina nähty ja varsinkin nettikasinoiden kolikkopelit ovat tämän suhteen nousussa. Suomalaiset suunnittelijat ovat entistä paremmin esillä mm. NetEntin, Microgamingin sekä Play N’ Go:n kaltaisten jättiläisten palveluksessa. 

Mahdollisuudet ovat rajattomat

Digitaalisen taiteen vieminen ulkomaille on siinä mielessä kannattavaa, ettei rahtikustannuksia juurikaan tule. Tämän vitsin varmasti ymmärsitkin, sillä digitaalista osaamista on helppo siirrellä verkon ylitse, olematta itse fyysisesti koskaan läsnä. Parhaimmassa tapauksessa tämä merkitsee valtiolle sitä, että verorahoja pystytään lypsämään isoista palkoista, vaikka itse työ menee ulkomaille. Samaa ei voi sanoa luonnollisesti sellaisesta työntekijästä joka päättää lähteä San Franciscoon asumaan, sillä hän on luonnollisesti asuinmaallensa verovelvollinen siinä tapauksessa.

Rajattomat mahdollisuudet eivät onneksi liity pelkästään verojen maksamiseen, vaan alati kehittyvään teknologiaan ja sen ympärillä pyörivään infrastruktuuriin. Tämän valtavan ekosysteemin keskiössä toimii isot sijoitusyhtiöt, jotka syytävät satoja miljoonia euroja vuosittaisella tasolla näihin startuppeihin, joka on muuten jo kohtalaisen kulunut termi. Isot sijoitusyhtiöt tuovat paitsi suoraa rahaa maamme rajojen sisäpuolelle, mutta ehkäpä vieläkin tärkeämpänä positiivisena sivutuotteena pitäisimme Suomen saamaa näkyvyyttä koko asian keskiössä. 

Koulutukseen lisättävä resursseja

Suomessa on onneksi hienosti jo otettu huomioon, että myös digitaalisen kuvankäsittelyn oppimista pyritään parantamaan vuosi vuodelta. Vielä olisi kuitenkin toivottavissa, että koulutusmahdollisuuksia pystyttäisiin laajentamaan. Tämä tulee väistämättä tapahtumaan, mutta voisi se nopeampikin prosessi olla. Kun uusi sukupolvi vaihtuu ja tilalle astelee digimaailmassa kasvaneita ja oppineita henkilöitä, myös päättäjien ja johtajien asemassa alkaa näitä ihmisiä entistä enemmän esiintymään. Kyseessä on oravanpyörä joka jatkaa kiihtymistään, kunnes on taas uuden sukupolven aika ottaa ohjat käsiinsä. Suomi on jo pitkään odottanut tätä murrosvaihetta, mutta kohta se onneksi on jo käsillä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *